8 mei 2019 De apotheker als farmacie historicus: een hommage aan dr. D.A. Wittop Koning (1911-2001)

Op woensdag 8 mei organiseert de Stichting Farmaceutisch Erfgoed een symposium

DE APOTHEKER ALS FARMACIE HISTORICUS
een hommage aan dr. D.A. Wittop Koning (1911-2011)

Ruime aandacht zal worden besteed aan dr. D.A. Wittop Koning als gezinslid, als collectioneur, als farmacie historicus.
Daarnaast zullen de ontwikkelingen binnen de farmacie geschiedenis aan de orde komen, zoals de raakvlakken van de farmacie geschiedenis met de medische geschiedenis.

Zie voor nadere bijzonderheden het programma hieronder

Wittop Koning dag

 

Advertenties

Hardewijkse kasten gearriveerd in Urk

Op 6 februari jl. zijn de twee pleisterkasten uit de collectie van het Stadsmuseum Harderwijk gearriveerd in Urk.  De pleisterkasten stonden niet meer in de vaste collectie van het museum en lagen gedeeltelijk gedemonteerd opgeslagen in het depot.  In overleg met het museum en zijn de kasten geschonken aan het Centrum voor Farmaceutisch Erfgoed en zullen beide kasten worden opgebouwd en opgenomen in de vaste collectie.

pleisterkastDe kasten worden nu in elkaar gezet en zijn vanaf eind februari in de vaste collectie opgesteld en te bewonderen.

Harderwijkse kasten naar Urk

Pleisterkast Harderwijk - 1In het boek van prof. H.A. Bosman-Jelgersma, Poeders Pillen en Patiënten (1983) staat op pagina 151 bovenstaande foto van een pleisterkast. Deze kast was destijds opgesteld in de vaste collectie van het Harderwijks gemeentemuseum. De afgelopen jaren moest deze kast, samen met een andere pleisterkast die ooit samen deel uitmaakte van eenzelfde opstelling zijn leven slijten in kisten in het depot van het museum.

Mede dankzij inspanningen van Peter Wittop Koning zijn deze kasten aan Urk geschonken en zullen beide kasten naar Urk worden getransporteerd en vanaf eind februari opgesteld in de collectie.

De vader van Peter, D.A. Wittop Koning die zelf jaren in Harderwijk heeft gewoond, en adviseur is geweest van het museum, heeft hierover gepubliceerd,  op pagina 13 van deze toegevoegde link.

De beide kasten zijn in 1934 aangekocht door de Overveluwsche Oudheidkamer in Harderwijk en opgesteld in het oude Stadhuis in Harderwijk. Bij de verhuizing van de Oudheidkamer in 1952 zijn de kasten opgesteld in het Veluws Museum van Oudheden thans het Stadsmuseum Harderwijk aan de Donkerstraat. In 2014 zijn de kasten gedeeltelijk gedemonteerd en overgebracht naar het museumdepot. Restaurator Van den Ent heeft toen de constructie van de kasten bekeken en de conclusie getrokken dat de twee apothekerskasten gedateerd zijn, eind van de achttiende- begin negentiende eeuw. Het grondhout is voornamelijk naaldhout. Het is duidelijk dat beide kasten onderdeel uitgemaakt hebben van een groter geheel.

De kasten zijn oorspronkelijk in één geheel opgebouwd als een grote vaste wandkast in de Apotheek op het adres Broederen B8, thans Markt 9 in Harderwijk. In dit pand hebben gedurende de 19de en 20ste eeuw tal van apothekers gewerkt.

Vanaf 1832 is er een opgave:

1832 tot 1863 Apotheker Luessen, Apotheker Jansson Muller en Apotheker Struber,

1863 tot 1865 Apotheker van Son

1865 tot 1904 Apotheker Greidanus en Greidanus & Anderson

1915 tot 1934 Apotheker Fluyt.

Greidanus heeft de apotheek in 1865 overgenomen en gedurende het compagnonschap met Anderson werkten zij samen ook onder de naam Greidanus & Anderson.

 

Arnhemse kast in Urk

Arnhemse kast overzicht - 1

De Arnhemse (simplicia) kast is terug in Urk (11 oktober).  Het is een langdurig bruikleen van het Openluchtmuseum Arnhem. Dit dankzij de inspanningen van Jard Baljet, wiens familie deze kast indertijd aan het museum heeft geschonken,

Tijdens de boekpresentatie van van Gildekast tot Schoenendoos was hij al even bij de Eenhoorn, maar moest toen terug voor een restauratie. Nu is hij dus in volle glorie te zien. In het boek is deze kast te vinden onder A10, pagina’s 40-41.

Het boek is nog te bestellen (15 euro + 5 euro verzendkosten), stuur een mail naar bestellen@stichtingfarmaceutischerfgoed.nl